Mennyire váltja ki a 12.9″-es iPad Pro (2017) a számítógépet?

Azt már az elején leszögezném, hogy ez a poszt az én számítógép használati szokásaimat tükrözi, így egyáltalán nem biztos, hogy másnak is ilyen mértékben váltja ki a gépet az iPad Pro.

Elsősorban grafikai munkáim okán vettem meg az új iPad Pro-t, viszont úgy gondolom, hogy akkor már ne “csak egy rajztábla” legyen az eszközöm, hanem tudjon mindent, vagy legalábbis majdnem mindent, amire nekem szükségem lehet. Természetesen ezek a dolgok hozták magukkal azt, hogy Apple Pencilt és Smart Keyboardot is beszereztem mellé.
Mióta Mac-em van (kb. 6 éve), azóta nem használok egeret, mivel a trackpad olyan szinten tökéletes, hogy nálam azt aligha lehetne überelni. Igen, rajzolni is a trackpaddel szoktam! Sokkal kényelmesebben és “finomabban” lehet használni mint egy egeret, vagy akár a Magic Mouse-t. Feltételezem, hogy érintőkijelző, Pencil, valamint billentyűzet révén, az egeret továbbra sem fogom hiányolni.
Nos, nézzük, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre nekem feltétlenül szükségem van egy eszközön akár munka, akár kikapcsolódás okán.

Jellemzően az alábbiak miatt ülök a MacBook Pro elé (nem feltétlenül ebben a sorrendben):

 1. pixelgrafika – Photoshop (főként képszerkesztés)
 2. vektorgrafika – Inkscape, Illustrator
 3. szövegszerkesztés és táblázatkezelés – iWork és Google Drive
 4. film- és videónézés – “téka” és YouTube
 5. chatelés – Facebook Messenger, iMessage
 6. zenehallgatás – iTunes és Spotify
 7. online vásárlás – eBay és AliExpress
 8. közösségi oldalak – Twitter, Facebook, néha DeviantArt
 9. emlékeztetők és jegyzetek létrehozása – macOS-en megtalálható gyári appokban
 10. megnézett sorozatok nyilvántartása – TvTime
 11. számomra érdekes / fontos cikkek elolvasása – Feedly
 12. random weboldalak böngészése – Safari
 13. emailezés – Gmail
 14. online tárhelyre képek és fájlok feltöltése, s onnan megosztása – Dropbox
 15. mindenféle adatbázisok piszkálgatása távoli asztali kapcsolattal – Access (tudom, tudom… fujj)

(Ami meglehetősen ritka, pl. FTP-n feltölteni valamit egy tárhelyre, vagy weboldalakat szerkesztgetni, így ezeket csak zárójelesen említem, nem érdemes szerepelniük a listában. Szintén nem gyakori, hogy a gépemen játszanék, mert jellemzően valamelyik Nintendo konzolomat nyúzom, esetleg iPhone-on pötyögök valamivel.)

Ha a fenti listát végignézzük könnyen belátható, hogy nagyon kevés olyan dolgot használok, amelyhez ne készítettek volna appot, vagy esetleg megfelelő alternatívát.

Sosem gondoltam volna, hogy a Photoshopot ki tudom váltani, azonban az Affinity Photo pontosan az az app, ami tökéletes alternatívát nyújt iPad-en (de állítólag macen is). Itt, a posztomban is szeretném megköszönni @zsbenke-nek, hogy megajándékozott ezzel a remek alkalmazással.

A vektorgrafikai dolgoknál az Autodesk Graphic a tökéletes választás, az Illustratort és természetesen az Inkscape-t is tökéletesen kiváltja, és baromi nyilvánvaló a használata is, szóval igazán tanulást meg gyakorlást nem igényel, nagyon kényelmes használni.

Mivel szeretném a lehető legjobban kihasználni a Pencilt, így feltettem még a Procreate appot is. Állítólag ez a csúcs az illusztrálásban… Nos, az alkalmazás néhány órás használata után úgy érzem, valóban így van. Elképesztően sok lehetőséget és még annál is több layert biztosít számunkra.

Jelenleg úgy látom, hogy két egyetlen dolgot nem sikerül megoldanom iPaden, ezek ez pedig a “tékás kölcsönzések”, illetve távoli asztali kapcsolattal az Acces macerálása. Emiatt időnként le kell ülnöm a mac elé (igaz, ezt sem kell napi szinten tennem, mondjuk heti egy alkalommal). Ezúton is köszönöm @gklka-nak, hogy megoldást nyújtott a filmes problémámra.

Azt gondolom, hogy a fenti lista többi pontjánál eléggé egyértelmű a válasz, hiszen mindenhez készült iOS alkalmazás is. Még a jegyzeteléshez annyit, hogy egyszer anno ingyen adták a Notability-t, úgyhogy azt most kíváncsiságból feltettem az eszközömre, meglátjuk, mennyire fogom (ki)használni. Nagyon esélyesnek látom, hogy nem lesz szükségem rá, de gondoltam egy próbát megér, sokan dicsérték. Valószínűleg ez iskolai használatban lehet nagyon jó (de azon meg már erősen túl vagyok).

Összegezve: a fent említett 15 tevékenységem közül 2, pontosabban 1,5 egyetlen egy olyan van, amelyet az iPad Pro nálam jelenleg nem tud kiváltani.

Elkezdtem a rajzolgatást is az Apple Pencillel, de még csak tegnap délután érkezett meg mindhárom eszközöm, így erről majd később írok, azonban azt már ennyi használatból látom, hogy szinte semmi esélyét nem látom annak, hogy én még egyszer a mac elé üljek rajzolni… :)

 • facebook
 • twitter
 • Google+
 • e-mail

Vélemény, hozzászólás?

© 2004-2020 ~ wildgica.hu