WikiReader – offline Wikipédia (jó nagy) zsebben

Néhány napja olvastam Kelt cikkét a WikiReaderről. Az írás amúgy zsír, de a cucc nagyon nem jön be – mondjuk érdekes lenne azt tudni, hogy milyen célcsoportjai vannak ennek a kütyünek… valószínűsítem, hogy nem az én korosztályom, hiszen a többségünknek olyan eszközök lapulnak a zsebeikben, amelyeken simán elérhetik a Wikipédiát – akár offline is. (Mindjárt itt van példának az iPod touch-om, s azon a mindössze 2 GB-s Encyclopedia. Tudom, hogy furcsa egy lapon emlegetni egy kifejezetten a Wikipédiára specializálódott “célgéppel”, de pont ezzel szeretném érzékeltetni, hogy mennyire rossznak tartom az ilyen egyetlen célra kitalált eszközöket.) Nézzük csak, miért nem buli a WikiReader:

 • Célgép – szerintem manapság azt szeretnénk, ha egyetlen eszközön lenne az “irodánk”, nagyon nem szeretem, mikor minden zsebemet kütyük töltik meg.
 • Nincsenek képek – persze, tudom én, hogy akkor sokkal nagyobb SD kártya kellene bele, de azért nem volna az rossz, mert elég sok olyan szócikk van, amihez jól jönnek a magyarázó ábrák.
 • Monokróm kijelző – az oké, hogy a szöveg simán elvan ilyenen, de csak nekem lesz olyan kilencvenes évek hangulatom tőle…? Hiába kellemes az eszköz külső megjelenése, a kijelző valahogy rontja az összképet. Ha lennének benne képek, akkor nem tudná frankón megjeleníteni.
 • Offline – ami egyébként szuper, csak azt sajnálom, hogy olyannyira az, hogy sehogy sem tud csatlakozni a netre. Pedig milyen egyszerű volna onnan frissítgetni, az SD kártya ki-bepakolgatása helyett, meg ha bírná a wifit akkor a Wikipédia webes felületén el lehetne érni a szócikkekhez tartozó képeket (ha menőbb lenne a kijelzője :D).
 • Nagy – egyszerűen túl széles és vastag ahhoz, hogy zsebre vágjuk (én például kifejezetten utálok táskát hordani, szóval amikor csak tehetem, a zsebembe gyűröm be a fontosabb kacatjaimat).

Persze vannak azért olyan tulajdonságai is, amik mellette szólnak, nézzük mik ezek:

 • Ritkán kell tölteni – illetve kicserélni benne a 2 darab AAA-s elemet (kb. 50 óra aktív használatot bír).
 • Érintőképernyős – emiatt kevés (darabra három) gomb került csak az eszközre, szóval egyszerű a cucc, akár egy százasszeg.
 • Frissítésének lehetőségei – aki szeret ezzel babrálni, az maga megteheti, vagy SD kártyán megküldik neki (utóbbi megoldás 29 dollárba kerül). Persze feltételezzük, hogy aki maga frissíti, annak van otthon SD kártya olvasója – azért azt csomagolhatnának a kütyühöz, bár nyilván az az érdekük, hogy nekik kelljen pénzért küldeniük a frissítéseket. (Szóval ez a pont félig kerülhetne a negatívumok közé is.)

Amiről nem tudok, hogy például lehet-e növelni a betűméretet rajta (hiszen mondjuk idősebbeknek ez nagyon jól jönne), vagy hogy a kijelzője világít-e, s ha igen, akkor azt milyen minőségben teszi, satöbbi.
Egyszerűsége és könnyen kezelhető volta miatt nem rossz eszköz ez mondjuk a technofóboknak, de a technofilok egészen biztos, hogy nem kattintanának máris az Amazonon a rendelésre – én sem…

[Kép forrása: thewikireader.com]

 • facebook
 • twitter
 • Google+
 • e-mail

7 hozzászólás

  • 2009. november 3. kedd at 2:41
  Eztíííí

  Szerintem ez csak egy dologra jó…
  Ezt kiváltani:D
  http://www.rob-matthews.com/files/gimgs/5_wikipedia-1.jpg

  • 2009. november 3. kedd at 11:44
  dani

  célgép: ha elromlik, nem kell a wifiroutertől a hűtőig lecserélni az összes cuccomat (vigyázat, képletes!)
  nincsenek képek: egy érettségizett embernek _kell_ hogy legyen annyi vizualitása, ami nélkül megért egy átlag szócikket a wikipédiában
  monkróm kijelző: az olvasásra ez kell, erről lehet olvasni, ezzel lehet vitatkozni, de nincs sok értelme
  offline: na ja, de ha nem, akkor egyből 10x annyit fogyaszt, és mind szoftveresen, mind hardveresen sokkal bonyolultabb (értsd: drágább) lesz
  méret: ha mindent szeretsz zsebre vágni, akkor hordj zsebes gatyát, abba a 600 oldalas könyvtől a kislaptopig minden belefér.

  hú, bocs, rövid meg kötekedő voltam, de rohanás van, bocs :)

  • 2009. november 3. kedd at 13:47
  Rege Ata

  “Célgép”. Most már egy “alap” Firefox-ba is olyan ingyombingyom kiegészítőket lehet telepíteni, amelyek simán felspécizik a Wiki-zést (IMDB-, YouTube-, stb.). Akkor a Wiki vajon miért nem tesz fel a saját gépére olyanokat? És akkor már “lenne értelme” a jobb kütyünek, a színesnek, a mozgónak, a hangosnak, a 4D-snek, … ;-D
  Csak gyorsan ideagyalogtam egyet, üf :-)

  • 2009. november 3. kedd at 20:15
  Kelt

  Kösz a linket. :)

  Pont abba szerettem bele a WikiReader ötletében, hogy célgép. A tervezők figyelmen kívül hagytak ma alapnak számító dolgokat – hogy van lehetőség állandó netkapcsolatra, színekre, mozgásra, hogy lehet mobilgépben is csillió megahertzes processzor – és építettek egy olyan gépet, aminél nem feltétlenül kérdés, hogy mennyi az akkuidő. (Mondjuk az ötven óra még mindig semmi egy rendes e-inkes eszköz üzemidejéhez képest.)

  Mindez pedig azért vicces, mert rámutat arra – amire amúgy az e-könyv-olvasók is – hogy az okostelefonokétól eltérő fajta rendelkezésreállás is létezik.

  • 2009. november 4. szerda at 0:31
  Eztíííí

  dani: nehogymá az én érettségim legyen értéktelen, ha vki a wikipediát olyan képeségekkel frissíti h egy Phd-s se fogja fel kép nélkül… ha meg megnézném ki az a Robert Redford leírják, h a szemei pont az orra felett vannak, a szája meg az orrára merőleges délnek, és elképzelem?

  • 2009. november 4. szerda at 11:17
  dani

  kedves Eztiiii, nem tudom, miből hogyan érettségiztél, de szövegértésből nem, az biztos. ha lobelt ledfoldla vagy kíváncsi, akkor ne használd a wikiolvasót. vagy vegyél ájfónt. de ne szólj be a másiknak azért, mert megelégszik egy papír – ceruza felállással is.

  • 2009. november 21. szombat at 0:54
  Moebious

  Talán csak nem ez a “Galaxis Útikalauz Stopposoknak” prototípusa? :)

Vélemény, hozzászólás?

© 2004-2020 ~ wildgica.hu