Allergia vizsgálat

Nagyon nincs kedvem már erről a témáról írni, de megint csak belevágok egy ilyen bejegyzésbe, hiszen nagyon sokan vagytok, akik aggódtok értem – a minimum, hogy tájékoztatlak titeket az állapotomról.
Kedden sikerült eljutnom a környék legjobb allergológusához. Az ottani asszisztensek aztán kezelésbe vettek és vagy 50+ karcolással elvégezték a karomon az első tesztet. Akadnak, akik negatívak mindenre, na én sajnos pont közéjük tartozom. A következő körben aztán kaptam 3 darab, 72 órás tapaszt a hátamra. Adtak egy listát azokról az élelmiszerekről, amelyeknek mostantól kerülnöm kell a fogyasztását, mert olyan mennyiségű hisztamint tartalmaznak, hogy az fokozza az urticaria-t. A következő ételeket kell mostantól mellőznöm:

  • dió, mák, mogyoró, olajos magvak
  • kakaó, csokoládé
  • paprika (fűszerpaprika is)
  • hal, kagyló, csiga, kaviár
  • füstölt húsok
  • belsőségek (májkrém is)
  • tojás (töményen: főzve, sütve (rántotta, panír, stb.))
  • sajt (camembert típusú, kenhető sajtok)
  • déli gyümölcsök (narancs, banán, stb.)
  • alkohol
  • kávé (legfeljebb napi 1 csésze – tejjel, étkezés után)
  • savanyú káposzta
  • nyers zöldségek és gyümölcsök
  • paradicsom és paraj még főzve sem

Csütörtökön kellett visszamennem – előbb vérvételre, majd – kontrollra, ahol megállapították, hogy a tapasz környékén és kicsit alatta is erősen kiütéses lettem – a probléma csak az, hogy ez spontán jött és nem valamelyik anyag okozta reakció. Kénytelenek voltak hát leszedni a tapaszokat rólam.
Pénteken ismét vissza kellett mennem. Közben a hátamról elmúltak a kiütések, aztán a vizsgálat napjára ismét megjelentek. Tapaszt már nem kaptam, megelégedtek azzal az eredménnyel, hogy 24 óra alatt semmilyen reakciót nem mutatott rá a szervezetem.
A vizsgálatsorozat úgy végződött, hogy az orvos felírt nekem 1 hónapra elegendő Cetirizin-EP (10 mg) tablettát, aminek a betegtájékoztatója egészen barátságos, már-már reményt ébreszt bennem.
Az orvoshoz már nem kell visszamennem (gondolom majd csak azért, ha elfogy a gyógyszerem), majd még a vérvétel eredményéért kell felhívnom. Nagyon remélem, hogy ez a gyógyszer és a szigorú étrend már tényleg segít, ha egy életen át kell szednem és diétáznom, már az sem érdekel… csak legyen vége ennek.

  • facebook
  • twitter
  • Google+
  • e-mail

8 hozzászólás

    • 2009. május 23. szombat at 0:26
    Zorka

    “Valami van, de nem az igazi
    De majd lesz valahogy, és hát ez is valami!”
    (Rapülők)

    • 2009. május 23. szombat at 0:59
    Nagy Bence

    Egy kedves barátomnak volt hasonló listája arról, hogy mire is allergiás, aztán a végén kiderült, hogy csak és kizárólag a tejre. Persze ez nem jelenti, hogy számodra ez releváns információ, de talán van egy vagy két főludas, és ezeket ki lehet szűrni..

    • 2009. május 23. szombat at 1:04
    wildgica

    A felsorolt élelmiszerek közül egyikre sem vagyok allergiás, csak azért nem célszerű fogyasztanom azokat, mivel “gerjesztik” az ismeretlen – úgy tűnik, nem allergiás – eredetű kiütéseimet. :)

    • 2009. május 23. szombat at 7:25
    Kikasz

    Jó hogy írtál bejegyzést erről, tudom hová kell jönni ellenőrizni, hogy mivel is lássalak vendégül, mikor nálam leszel :) kozi. Reméljük a legjobbakat neked, hugica!

    • 2009. május 24. vasárnap at 2:12
    EmceeMike

    De gondolom alkoholt nem vonod meg magadtól teljesen. :) Remélem hatni is fog azért és majd lezárhatod ezt a nem éppen kellemes időszakot.

    • 2009. május 24. vasárnap at 2:21
    wildgica

    Dehogynem, ahogy az összes többi felsoroltat is.

    • 2009. május 25. hétfő at 11:21
    nikosa

    Én csak arra lennék kíványi, hogy akkor mit szabad enni? Se gyümölcs, se zöldség, akkor miből sikerül fedezni a C vitamin szükségletet? Még jó, hogy a só nincs a listán.
    Bár lehet optimistán is nézni a dolgokat. Válság van, nincs pénz az ennivalóra. Sok embernek lehet még ilyen listája orvosi utasítás nélkül is.

    • 2009. július 16. csütörtök at 16:48
    Pajubadu

    A túlzott sóbevitel felborítja a szervezeted folyamatait :D

    Nikosa, egyetlen alapelv van:
    mindent, minél természetesebb formájában, mértékkel. :)

    Ergó, minél frisebb, egyszerűbb alapanyagokból főzöl otthon, annál kevesebb káros hatásnak, adalékanyagnak teszed ki az ételt, tehát magad is, annál kevesebb esélyt adsz annak, hogy valamilyen anyagra hiper érzékenység, allergia alakuljon ki benned.

    Kedves blogolónk is láthatóan egy csomó módon elkészített húst fogyaszthat, főzés, sütés, és fűszerpaprika helyett nagyon tudom neki ajánlani a különféle zöldfűszereket: lestyán, majoranna és társaik, amik sokkal finomabbá teszik az ételt, mint egy egyszerű sózás-paprikázás.
    Láthatóan sajtból is a mezei és finom trappista engedett, tehát remek sajtkockás előételek és főételek szintén készíthetők:)
    Gyümölcsleves szintén fogyasztható, bár tényleg aggasztó, hogy nyersen nem fogyaszthat semmittekintve, hogy a legtöbb ásványi anyagot akkor tartalmazza, viszont párolt zöldséges grillezett csirkemell az nyaminyami:)

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © 2004-2016 wildgica.hu Minden jog fenntartva.