Kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót…

…ha már a kezelőorvosa akkora nagy orbitális s*ggfej, hogy hónapról-hónapra, december elejétől kezdve felírja az Aerius allergiagyógyszert (úgy, hogy allergiavizsgálatot sem csinált)… Ma éjjel a diáknapi sörözgetés alkalmával a kezembe került a betegtájékoztató, amiket egyébként nem szoktam elolvasni, nehogy beképzeljek magamnak valami tünetet… Akkor most idézem, kiemelve a lényeget:

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Aerius is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Felnőttekben az észlelt mellékhatások a placebo tablettához hasonlóak voltak, azonban fáradtságról, szájszárazságról és fejfájásról gyakrabban számoltak be, mint a placebo tabletta esetében. Serdülőknél a fejfájás volt a leggyakrabban jelentett mellékhatás.
Az Aerius forgalmazása óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (légzési nehézség, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat), valamint bőrkiütést jelentettek. Szívdobogásérzést, gyors szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszt, hasmenést, szédülést, álmosságot, álmatlanságot, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket szintén jelentettek nagyon ritkán.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

[Forrás: HáziPatika]

Igen, 5 hónapja szedem azért, mert 2008. augusztus óta krónikus urticariam van, ami ugyebár csalánkiütést jelent. Jelenleg majdnem az egész testem egy egybefüggő urtica-paca, éjjel-nappal hangyasav és ecetsav mar belülről… vegyi fegyver vagyok… egyébként pedig nem tudom, hogy ezek után mit gondoljak a bőrgyógyász főorvosról.

 • facebook
 • twitter
 • Google+
 • e-mail

5 hozzászólás

  • 2009. április 21. kedd at 23:55
  mani

  sajnos az orvosok sem tévedhetetlenek :( Mondjuk az ő felelősségük a legnagyobb, szóval elég gáz az ilyen. Az tuti hogy felhívja a figyelemedet a “ritka” kifejezésre ha ezt megmutatod neki. :(

  • 2009. április 22. szerda at 0:00
  Csutka

  Ejj :\ Azért durva, hogy az allergiagyógyszer még ront is a helyzeten. A dokinak meg tisztában kéne lenni a mellékhatásokkal… oké, hogy ritka, de akkor is!

  Kitartás, ettől már csak jobb lehet! ;)

  • 2009. április 22. szerda at 0:02
  pattomi

  hm… en a helyedbe bemennek a korhazba:S allergiaval nem szabad viccelni… nehogy befulladj… de nem akarom az ordogot festeni a falra…
  (ha nem javul semmit menj be a MAV rendelobe es keresd DR. Magony Anikot a borgyogyaszaton asszem masodik emelet de ki lesz irva… eleg rendes doki anyunak az osztalytarsa volt o biztos megmondja a frankot! nekem is 1 het alatt elmult mikor etelmergezesem volt)

  • 2009. április 22. szerda at 0:05
  wildgica

  Köszi, de valószínűleg nem vagyok allergiás. Kórházba nem megyek, mert – bár rengetegszer ébredek angioödémával (szájüregi- és végtagduzzanat) – még nem volt annyira durva, hogy elzárja a légutamat. Amúgy emiatt voltam szeptemberben 1 hétig kórházban, mert féltek, hogy álmomban megfulladok.

  • 2009. április 22. szerda at 10:28
  cojsz

  mindenek előtt: jobbulást. nagyonnagyon :(
  gyógyszerekről: ez vicces. tehát az ilyenek, amit aláhúztál azokat jelenteni kell. anyukám kapott túlérzékenységi rohamot talán 2 hónapja codeintől, ami ugye köhögésre kapott. cucc lényege, hogy nem helyileg csökkenti az ingert, hanem központilag (tehát agyban kapcsolja ki a köhögési ingert). na most anyukámnak az egész agyát lekapcsolta kb. iszonyatosan megijedtünk persze rögtön doki miegyéb, a doki teljesen odavolt, hogy ilyen kb millióból eggyel fordul elő… hát kórház egy éjszakára biztos ami biztos… szóval a mellékhatásokkal nagyon kell vigyázni sajnos :( amúgy algopirinben is benn van kb, hogy mellékhatás lehet fejfájás :D
  apunak adtak még ősszel a gyógyszertárban köhögésre- megfázásra ilyen szart, benne volt a betegtájékoztatóban, hogy ha önnek bármilyen megfázás szerű tünetegyüttese van, akkor kérjük ne alkalmazza a készítményt :D hát. éljenek a gyógyszergyártók :D (bocs a kisregényért :$)

Vélemény, hozzászólás?

© 2004-2020 ~ wildgica.hu